Οδική Ασφάλεια & Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Η ιστοσελίδα μας εκτός από τις αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός σας, όπου δεν χρειάζεται να είστε μηχανικοί ή να έχετε εξειδικευμένες γνώσεις για να διαπιστώσετε από μόνοι σας κάποιο πρόβλημα στο όχημά σας, διαθέτει και χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες γύρω από την οδική ασφάλεια.

Οδική ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια έχει στόχους την ασφαλή και σωστή οδήγηση των οχημάτων, την ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων με οχήματα, την ασφαλή μετακίνηση των πεζών καθώς και την ποιότητα των προαναφερθέντων οχημάτων ώστε αυτά να κινούνται με ασφάλεια.

Ο σκοπός ύπαρξης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Τα εξειδικευμένα μηχανήματα ελέγχου έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την δική σας οδική ασφάλεια. Ακόμα και μετά από ένα τακτικό έλεγχο, με ένα ελάχιστο κόστος έχετε την δυνατότητα να περάσετε το αυτοκίνητο από ειδικά μηχανήματα ώστε να επιβεβαιώσετε την απόκρισή τους και γενικότερα την αναμενόμενη λειτουργία τους. Αυτός ο προαιρετικός έλεγχος ονομάζετε Εκούσιος τεχνικός έλεγχος όπου θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες «εδώ».

Κώδικας οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ)

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας αποτελεί το πιο σημαντικό νομικό κείμενο σχετικά με την ασφαλή και εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους. Αναλυτικά στην επίσημη σελίδα του στο Υπουργείο μεταφορών «εδώ». Η καλή γνώση και η τήρηση των διατάξεών του είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για όλους τους χρήστες των οδών, αφού η ασφάλεια επηρεάζεται από τη συμπεριφορά όλων μας. Με αυτή τη λογική ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας δεν είναι απλά ένα νομικό κείμενο αλλά κανόνας ζωής, διότι η τήρηση των διατάξεών του επιβάλλεται επί της ουσίας για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Λήψη ΚΟΚ Συμβουλές



Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ
 • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
 • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
 • Σταματώ στο «STOP» και δίνω προτεραιότητα
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
 • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
 • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
 • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

 


Γνωρίζετε ότι..

Στατιστικές επισημαίνουν πως ένας μεγάλος αριθμός ατυχημάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αφενός από την πλήρη επίγνωση και πιστή εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και αφετέρου από την ποιότητα των οχημάτων και του οδοστρώματος. Εάν τα επιμέρους σημαντικά σημεία σε ένα όχημα, είχαν ελέχθει εγκαίρως, όπως για παράδειγμα η κατάσταση των ελαστικών, η ποσοστιαία απόδοση της πέδησης ή η απόδοση των αναρτήσεων τα οποία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην αποφυγή ενός ατυχήματος. Δεν έχει σημασία λοιπόν το κόστος και η μάρκα των επιμέρους εξαρτημάτων, αλλά το πόσο καλά λειτουργούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να σας εξασφαλίζουν συλλογικά το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.