Συχνές ερωτήσεις

Μην παραλείψετε να δείτε και τις χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες μας «εδώ» και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων «εδώ». Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση ή απορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία της εταιρείας μας «εδώ» ώστε να σας εξυπηρετήσει άμεσα.

Σε περίπτωση που θέλετε, μπορείτε να περάσει από τεχνικό έλεγχο το όχημά σας νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες, αυτό γίνεται με την συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη, που του δίνεται από την γραμματεία του ΙΚΤΕΟ.

Εύρεση ημερομηνίας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το εν λόγω ΙΚΤΕΟ αφενός για την επανέκδοση του τελευταίου δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ) και την παραλαβή του, και αφετέρου για να ενημερωθείτε για την λήξη αυτού. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε που είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος καλέστε μας σας βοηθήσουμε.

Επικοινωνία

Εφόσον είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο όχημα θα προσέλθει για τεχνικό έλεγχο, και αναζητάτε την ημερομηνία για τον αρχικό σας έλεγχο, τότε θα δείτε στο πίσω μέρος της αδείας σας, στο χώρο τον παρατηρήσεων, την ημερομηνία για υποχρέωση σε τεχνικό έλεγχο, η οποία είναι ακριβώς στα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία πρώτης (1ης) αδείας, για τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) και δίκυκλες μοτοσυκλέτες. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα καλέστε μας να σας βοηθήσουμε.

Εύρεση Αρχικού

Δείτε στο αριστερό μέρος του δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ) λίγο πάνω από την μέση, εκεί που αναγράφει ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ | VALID UNTIL. Ακριβώς από κάτω βρίσκετε η ημερομηνία υποχρέωσης σας για διενέργεια τεχνικού ελέγχου. Η προθεσμία σας είναι μέχρι και επτά (7) ημέρες επιπλέον.

Υπόδειγμα (ΔΤΕ) Υπολογισμός

Το ενδεικτικό σήμα τεχνικού ελέγχου (ΕΣΤΕ) είναι ένα κυκλικό αυτοκόλλητο ασφαλείας (χωρίζεται σε κομμάτια κατά την αποκόλλησή του), διαφορετικών χρωμάτων (κίτρινο, καφέ, ροζ, πράσινο, πορτοκαλί, μπλε) τα οποία καθορίζει το Υπουργείο μεταφορών για κάθε χρονιά.

Κυκλικά έχει του δώδεκα μήνες του χρόνου, με δύο έντονα μαύρα τετράγωνα ακριβώς επάνω από τον δωδέκατο μήνα (Δεκέμβριος), και στο κέντρο δύο ψηφία που συμβολίζουν την χρονιά. Τοποθετείτε στο κέντρο της πινακίδας ανάμεσα στα γράμματα και τους αριθμούς της.

Ο τρόπος τοποθέτησης του παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάγνωση του, καθώς ο μήνας που διαβάζεται από οριζόντια θέση (χωρίς να δίνουμε κλίση στο κεφάλι μας) είναι ο μήνας υποχρέωσης για τεχνικό έλεγχο, και στο κέντρο αναφέρεται η χρόνια αυτού.

Προσοχή δεν αναφέρεται η ακριβείς ημερομηνία, που έχουμε σαν περιθώριο μέχρι και επτά ημερολογιακές ημέρες.

Δείτε το παρακάτω παράδειγμα με ημερομηνία υποχρέωσης για τεχνικό έλεγχο τον Μάρτιο του 2009. Η τοποθέτησή του είναι η επάνω αριστερά, η κάτω δεξιά είναι απλός μια επεξηγηματική φωτογραφία.

Υπόδειγμα (ΕΣΤΕ) Υπολογισμός

Τότε η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας μεταφέρεται στην πρώτη επόμενη εργάσιμη μέρα. Δείτε παρακάτω εάν η τελευταία μέρα ελέγχου είναι Σάββατο ή Κυριακή εύκολα με την ημερομηνία τελευταίου ελέγχου.

Εύρεση ημερομηνίας

Το όχημα μπορεί να το προσκομίσει οποιοσδήποτε, δε χρειάζεται να είναι ο ιδιοκτήτης. Το μόνο που χρειάζεται να έχει μαζί του κάποιο έγγραφο πιστοποίησης της υπογραφής του (δίπλωμα, ταυτότητα ή διαβατήριο).


Υπολόγισε άμεσα και εύκολα το κόστος τεχνικού ελέγχου του οχήματος σας επιλέγοντας την κατηγορία του οχήματος και το είδος ελέγχου πιέζοντας το παρακάτω πλήκτρο.

Υπολογισμός κόστους

Βεβαίως, στην ΙΚΤΕΟ «Εκηβόλος» ΑΕ μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Σε περίπτωση που ο έλεγχος είναι ληξιπρόθεσμος η καταβολή του κόστους έλεγχος μπορεί να γίνει και με κάρτα, αλλά η καταβολή του επιπρόσθετου παραβόλου καθυστέρησης υπέρ δημοσίου γίνεται με μετρητά και μόνο. 

Υπολογισμός κόστους

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, καθορίζετε ο ελάχιστος χρόνος διεξαγωγής του τεχνικού ελέγχου για κάθε κατηγορία οχήματος. Δείτε πόσος χρόνος απαιτητέ για κάθε κατηγορία πιέζοντας το παρακάτω πλήκτρο.

Διάρκεια

Για την αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας θα σας προτείναμε να ελέγξετε ότι όλα τα φώτα, φλας κλπ, λειτουργούν κανονικά. Τα φορτηγά οχήματα θα πρέπει να φέρουν λασπωτήρες και να αναγράφουν τις υποχρεωτικές σημάνσεις, καθώς και το όριο ταχύτητας. Τα δίκυκλα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα και με τουλάχιστον έναν καθρέπτη, και τον γνήσιο αριθμό κυκλοφορίας στην θέση που ορίζει ο κατασκευαστής. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε το όχημα να είναι ώστε να είναι πιο εύκολος και γρήγορος ο έλεγχος του.

Να έχετε μαζί σας:

 • Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
 • Το δελτίο προηγουμένου τεχνικού ελέγχου (εάν το όχημα έχει ξανά ελεγχθεί)
 • Έγγραφο ταυτοποίησης του προσκομίζοντας το όχημα για έλεγχο.

Εάν επιθυμείτε τιμολόγιο να γνωρίζετε τα φορολογικά στοιχεία του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ, Δραστηριότητα, ΔΟΥ).

Βεβαιωθείτε ότι το όχημα σας είναι εφοδιασμένο με:


Η μη διενέργεια τεχνικού ελέγχου του οχήματος σας θέτει σε κίνδυνο την προσωπική σας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των συνανθρώπων σας. Είναι τροχαία παράβαση και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. (Άρθρο 86).

Η έλλειψη δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ) αποτελεί τροχαία παράβαση και τιμωρείται με πρόστιμο 400€ .


Για τον πρώτο χρόνο, για τα (ΕΙΧ & ΦΙΧ), από τον τελευταίο έλεγχο το ίδιο το δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ) επέχει και θέση κάρτας ελέγχου καυσαερίων (ΚΕΚ). Εάν έχει παρέλθει ο χρόνο θα πρέπει να βγάλετε μια αυτόνομη κάρτα ελέγχου καυσαερίων (ΚΕΚ). Εάν την έχετε βγάλει τότε θα δείτε την ισχύ της στο κάτω εμπρόσθιο μέρος; που αναγράφει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σας παρέχουμε την δυνατότητα έκδοσης αυτόνομης (ΚΕΚ) χωρίς ραντεβού για την γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση σας. Ο χρόνος διεξαγωγής του ελέγχου δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά.

Υπόδειγμα (ΚΕΚ) ΚΕΚ

Όχι δεν απαιτείται να διενεργήσετε τεχνικό έλεγχο εάν η ημερομηνία υποχρέωσης για έλεγχο είναι μέσα στα χρονικό διάστημα στο οποίο το όχημα είναι ακινητοποιημένο.

Εάν η άρσης της ακινησίας γίνει και το όχημα έχει δελτίο τεχνικού ελέγχου σε ισχύ πάλι δεν έχει καμιά υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο μέχρι την ημερομηνία λήξης αυτού.

Εάν η ημερομηνία τεχνικού ελέγχου παρέλθει ενώ το όχημα βρίσκετε σε ακινησία, οφείλει να διενεργήσει τεχνικό έλεγχο εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας.

*Τα παραπάνω ισχύουν για οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας ενώ δεν είχαν υποχρέωση διενέργειας τεχνικού ελέγχου.


Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει περίοδο χάριτος ή κάποια απαλλαγή από την υποχρέωση διενέργειας τεχνικού ελέγχου. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση είναι η προσωρινή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας (Πριν λήξη η προθεσμία).


Θα πρέπει να μεταβείτε στην αρμόδια ΔΟΥ ή την διεύθυνση μεταφορών, και να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον αρμόδιο υπάλληλο. Δείτε αναλυτικά τις διαδικασίες τα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες αιτήσεις παρακάτω.

Κατάθεση πινακίδων και άρση ακινησίας

Σε περίπτωση που έχετε χάσει ή σας έχουν κλέψει ή σας έχει φθαρεί η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σας θα πρέπει να εκδώσετε νέα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέλθει στην οικεία Περιφέρεια του τόπου μόνιμης κατοικίας του ή στο ΚΕΠ και να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δικαιολογητικά που απαιτούνται:

 • Εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που δεν τα προσκομίσει ο ιδιοκτήτης)
 • Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας (σε περίπτωση φθοράς)
 • Αίτηση για έκδοση αντιγράφου αδείας κυκλοφορίας

Λήψη αίτησης

Αν για κάποιο λόγο έχετε χάσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός σας ή σας τις έχουν κλέψει ή έχουν φθαρεί ή καταστραφεί, τότε θα πρέπει να πάτε στην πλησιέστερη του τόπου κατοικίας σας Περιφέρεια ή ΚΕΠ για να εκδώσετε καινούργιες, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Απαιτούμενα παράβολα

Απαιτείται ένα Έντυπο Παράβολο από τη Δ.Ο.Υ. ή e-παράβολο, των 30€ σε περίπτωση πρώτης αντικατάστασης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2992) και 60€ για δεύτερης ή τρίτης (κωδικός γρήγορης αναζήτησης 2993).

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

 • Δεν γίνεται έκδοση πινακίδων με τον ίδιο αριθμό κυκλοφορίας. Μετά την απώλεια θα εφοδιαστείτε με νέα νούμερα.
 • Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται και ο παλιός αριθμός κυκλοφορίας αλλά και ο καινούργιος.
 • Θυμηθείτε να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία για την αλλαγή στον αριθμό κυκλοφορίας ώστε να σας ενημερώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
 • Στην άδεια κυκλοφορίας, στο πεδίο Παρατηρήσεις θα αναγράφεται: 'Αντικατάσταση Πινακίδων'.

Δικαιολογητικά

 • Άδεια κυκλοφορίας
 • Βεβαίωση Αστυνομικού Τμήματος για τις περιπτώσεις της απώλειας ή κλοπής των πινακίδων κυκλοφορίας σας
 • Αν έχει χαθεί μία από τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να κατατεθεί και αυτή που δεν έχει χαθεί
 • Επιστροφή φθαρμένων ή κατεστραμμένων πινακίδων κυκλοφορίας
 • Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα
 • Αίτηση Αντικατάστασης Πινακίδων Οχήματος (Έντυπο 1)
 • ντυπο Παράβολο από τη Δ.Ο.Υ. ή e-παράβολο, των 30€ σε περίπτωση πρώτης αντικατάστασης και 60€ για δεύτερης ή τρίτης. Επιπλέον για εταιρείες: Καταστατικό και Δ.Σ εφόσον πρόκειται για Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε. και ειδικά αν πρόκειται για ΦΙΧ, ΛΙΧ, Τρικ. ΦΙΧ, ή ΕΔΧ , απαιτείται και το βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας

Λήψη εντύπου 1

Τώρα μπορείτε να ελέγξετε αν το όχημά σας εμφανίζεται ασφαλισμένο στη Κρατική βάση δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων από το Κράτος, σε περιπτώσεις καταβολής προστίμου σε ανασφάλιστα. Θα χρειαστείτε όμως τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας (πινακίδα). Εφόσον τα έχετε πιέστε το παρακάτω πλήκτρο.

Έλεγχος ασφάλειας

Για να δείτε ή να υπολογίσετε τα νέα τέλη κυκλοφορίας πιέστε το «Υπολογιστής τελών». Για να εκτυπώσετε, κάντε είσοδο στην υπηρεσία «Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων» στην διεύθυνση που θα βρείτε παρακάτω, και συμπληρώστε τα στοιχεία οχήματος. Θα χρειαστείτε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας (πινακίδα).

Υπολογιστής τελών Εκτύπωση τελών

Μπορείτε να δείτε τι θα χρειαστείτε πόσο είναι τα τέλη μεταβίβασης και έκδοσης αδείας από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Μεταβίβαση

Μπορείτε να το φορτίσετε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής μας. Δείτε περισσότερα για την φόρτιση «εδώ» καθώς και συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων «εδώ».